Art Walk-in met lezing ‘150 jaar Stork in Hengelo metaalstad’

Op elke laatste vrijdag van de maand van 15.00 tot 17.00 uur vindt een Art Walk-in plaats in Oyfo Techniekmuseum in Hengelo, een evenement van de afdeling Beeldende Kunst van Oyfo. Op deze dagen zijn amateurkunstenaars van harte welkom om langs te komen en de dialoog aan te gaan met docenten beeldende kunst van Oyfo over het door hen gemaakte werk. De museumentree is gratis voor deelnemers en toehoorders.

Bij elke Walk-in zal een kunstenaar/docent gastheer zijn en een bepaald onderwerp behandelen. Soms wordt een crossover aangegaan met andere kunstdisciplines of een techniekonderwerp of wordt een bepaald thema behandeld, bijvoorbeeld met een lezing door een extra gast. Onder het genot van een kop koffie kunnen amateurkunstenaars advies krijgen over diverse artistieke en technische aspecten van het door hen meegenomen werk.

De tweede editie vindt plaats op vrijdag 23 februari. Gastheren zijn Helmig Kleerebezem, die zich jarenlang heeft ingezet voor o.a. de werkgroep Industriële Archeologie van Oald Hengel en één van de oprichters is van Techniekmuseum HEIM, de voorloper van Oyfo Techniekmuseum, en Oyfo docent fotografie Julius Visser.

Helmig Kleerebezem geeft een lezing van ongeveer een uur met als thema ‘150 jaar Stork in Hengelo metaalstad’. Daarna is er een korte pauze en zal Oyfo docent fotografie Julius Visser het stokje van Helmig overnemen. Julius zal iets vertellen over het gebruik van foto’s als hulpmiddel bij het schilderen, daarnaast vertelt hij wat basiszaken over het gebruik van een camera. Julius zal aansluitend feedback geven op de door amateurkunstenaars en -fotografen meegebrachte werken met als uitgangspunt licht/donker contrast en compositie.

Het thema van de lezing ‘150 jaar Stork in Hengelo metaalstad’, dient tevens als inspiratie voor het project RAAM!KUNST, onderdeel van de WAK 2018, komende september in Hengelo. Amateurkunstenaars worden dan uitgedaagd om iets met dit thema te doen. RAAM!KUNST is een project waarbij amateurkunstenaars exposeren in winkels in de Hengelose binnenstad. De kunstwerken zijn door klanten van de winkel en voorbijgangers te bewonderen. Op die manier wordt een verbinding gelegd tussen de Hengelose middenstand, de centrumbezoeker en de amateurkunst.

Helmig Kleerebezem

Helmig Kleerebezem en Julius Visser