Kerstvakantie

 

 

Bijzondere technieken, dagelijkse zaken

Een kerstvakantie vol activiteiten in het Techniekmuseum


Van zaterdag 23 december 2017 tot en met zondag 7 januari 2018 zijn er heel veel bijzondere en spannende dingen te doen in het Techniekmuseum. Het museum is in deze periode een uur eerder open, vanaf 11.00 uur.

 

In het kort

  • lezing Dennis Reidsma (Universiteit Twente) over het samenspel van mens & techniek: robots, spelomgevingen, onderwijs en meer: op 27 december om 14.00 uur
  • Eddy de Onderwijsrobot. Die kan zowat alles... zelfs dansen op livemuziek!
  • Augmented Reality, Virtual Reality, racen met de robothond
  • en nog veel meer!
  • Let op: iedere dag zijn er andere activiteiten. Het racen met de robothond en de Famielie Piek is iedere dag. Hieronder vind je alle activiteiten met datum en tijden.

 

 

Programma

Race met de robothond, win filmkaartjes

Dagelijks (*) tussen 12.00 en 15.00 uur

Kan jij deze robothond snel over de racebaan laten zoeven? Kom proberen hoe hard jij hem kunt laten racen. Je kunt kaartjes winnen voor de superleuke film De Familie Slim, over een familie van echte uitvinders. Je kunt elke dag komen meedoen, en er is elk uur -tussen 12.00 en 15.00 uur- een winnaar!

(*) natuurlijk alleen op openingsdagen.

 

Chippie de robothond

 

 

Eddy de onderwijsrobot

27, 28 december en 2, 4 januari

Het wordt steeds gewoner dat we samen leven en werken in een omgeving met slimme apparaten en robotica. Ook in schoolklassen! Eddy is een robot voor op school: klein van stuk, maar handig, slim, hulpvaardig en gezellig. Hij helpt de juf of meester, doordat hij bijvoorbeeld met kinderen oefeningen kan doen, vertelt, luistert, en helpt. Leraren kunnen zelf inprogrammeren wat Eddy precies kan doen in de klas.

 

In de kerstvakantie komt Eddy in het Techniekmuseum. Twee keer laat hij zien wat hij allemaal kan, op woensdag 27 december en dinsdag 2 januari. En op donderdag 28 december en donderdag 4 januari komen muziekleerlingen van Oyfo Podiumkunsten voor hem spelen. Dat begint op die dagen om 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Zou hij gaan dansen?

 

 

Eddy de onderwijsrobot

 

Augmented Reality (AR)

di 26 en wo 27 december, 11.00-17.00 uur

Met Augmented Reality worden je omgeving en het beeld op je telefoon één werkelijkheid. In deze AR-game waan je jezelf in een kleurrijk aquarium vol vissen. Richt je telefoon op de bladen met patronen die je her en der vindt, en je wordt meegevoerd door de AR-vissengame.

 

Lezing Dennis Reidsma

Creatieve technologie voor dagelijkse zaken

wo 27 december, 14.00-15.30 uur

In zijn lezing Creatieve technologie voor dagelijkse zaken presenteert Dennis Reidsma zijn werk als creatief technoloog. Bestaande simpele technologie kan een heel groot verschil maken in alledaagse situaties thuis, op het werk of op school. In een boeiende, toegankelijke lezing – ook prima geschikt voor kinderen! – laat Dennis aan de hand van een paar voorbeelden zien hoe dat in zijn werk gaat: met robots en met andere technologie. Lees meer:

 

Dennis Reidsma (UT)

 

Heel veel doemiddagen

wo 27 t/m vrij 29 dec en di 2 t/m vrij 5 januari, 12.30-16.00 uur

In het Techniekmuseum kan je een eigen technisch project komen knutselen. Om mee te doen aan een van de Doemiddagen koop je aan de balie een bon, die je in het museum inwisselt voor een doepakketje.

 

Virtual Reality (VR): Spinnengame

do 28 december, 11.00-17.00 uur

Met een VR-bril op je hoofd speel je een spannende game in een digitale wereld vol enge griezelige spinnen! Deelname vanaf 9 jaar, want voor jongere kinderen is de game echt te eng.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Warmtebeeldcamera

vrij 29 en za 30 december, 12.00-15.00 uur

Hoe ziet een ijsklontje eruit in het stikkedonker? Dat zie je met een warmtebeeldcamera.

 

Zoötroop maken

za 30 en zo 31 december, 12.00-15.00 uur

In de negentiende eeuw maakten ze al tekenfilms! Samen met Oyfo-kunstdocent Paula Krom ga jij een zoötroop maken met bewegend beeld.

 

Science on tour

zo 31 dec en vrij 5 jan, 12.00, 13.00 en 14.00 uur

Hoe kun je iets laten zweven? Hoe werkt een magnetron? Waarom loopt een ballon gevuld met lucht langzaam leeg? Studenten van de Universiteit Twente nemen je mee op ontdekkingsreis naar de wereld achter de alledaagse dingen om ons heen. Je mag vaak zelf meedoen!

 

De proefjes laten allerlei natuur- en scheikundige principes zien, zoals statische elektriciteit, supergeleiding, inductie, polarisatie, druk (vacuüm), elektromagnetische straling. Bereid je voor op vonken, dingen die vliegen of ontploffen, rechtopstaande haren en nog veel meer dingen die je niet verwacht!

 

Bleeping & tweaking

zo 31 dec en vrij 5 jan, 12.00, 13.00 en 14.00 uur

Muziek is onlosmakelijk verbonden met technologie. Oyfo-docent Folkert Buis laat zien en horen hoe elektriciteit en elektronica de muziek van de afgelopen en de komende eeuw vormen. Lees meer:

 

Voor de kleintjes: Familie Piek

Dagelijks*

Knutselplezier voor kleinere kinderen: versier een lid van de familie Piek – papa, mama of de kindjes Piek. Knutselmaterialen kosten € 2,-, inclusief iets lekkers. (*) natuurlijk alleen op openingsdagen

 

Informatie

Je betaalt de normale toegangsprijzen (7,50; kinderen t/m 3 jaar gratis, CJP 5,75).

 

terug naar agenda