Techniek staat nooit stil

Oyfo Techniekmuseum bestaat inmiddels meer dan 30 jaar. Ooit begonnen vanuit een klein initiatief, inmiddels een begrip in Hengelo en ver daarbuiten. Vele kinderen, gezinnen en ouderen weten hun weg te vinden naar ons technische doemuseum. Tot 2016 was de naam voluit: Twents Techniekmuseum HEIM. Zo'n 35 tot 40.000 mensen per jaar bezoeken Oyfo Techniekmuseum.

Grondleggers

De Stichting HEIM, Hengelo’s Educatief en Industrieel Museum, is in 1983 opgericht vanuit de werkgroep Industriële Archeologie van Oald Hengel, nu het Historisch Museum Hengelo. Vanaf het begin werd het museum ondersteund door Hollandse Signaalapparaten (nu Thales) en Holec (nu Eaton). In de jaren daarna steunden Energiebedrijf IJsselmij (nu Essent), Gemeente Hengelo, Stork en Akzo Nobel het museum ook financieel. In 2005 verhuisde het museum naar de huidige locatie, de Wilhelminaschool aan de Industriestraat. Een prachtige locatie aan de rand van de binnenstad van Hengelo.

School en Science Centra

Veel kinderen uit de regio groeien op met het museum door er technieklessen met hun school te krijgen. Inmiddels heeft het Techniekmuseum een aardige positie verworven tussen de science centra in Nederland. Het museum probeert dan ook op alle mogelijke manieren de bezoekers kennis te laten maken met techniek en wetenschap. Waarom? Techniek is leuk, interessant, zeer veelzijdig en staat nooit stil.

Programmering

Dit komt terug in de programmering van het museum. In de afgelopen jaren kwamen bijzondere programma's voorbij. Wat dacht je van een muziekspektakel op het ritme van machines, of van een speurtocht tussen machines, of een repaircafé, of bekende Nederlanders met een voorliefde voor techniek, of een tentoonstelling met enorme dieren gemaakt van boutjes moertjes en schroefjes, of Techniekfilosofen die hun filosofieën uitrollen in een lezing. Slechts een kleine greep uit de activiteiten.

Ieder jaar opnieuw komt de enthousiaste en betrokken museumstaf met een creatief programma. We laten jong en oud kennis maken met techniek door te doen, te voelen en te beleven. Want techniek is voor iedereen. Techniek is iets moois!

Lucia, Karavaan der Vertellers en

Arte Vocale (kerstvoorstelling, 2014)

Nacht van de Nacht

(donker museum, 2010)