Textiel

 

De textielafdeling in het museum is de opmaat voor de afdelingen werktuigbouw en elektrotechniek. Bij de textiel begon het immers allemaal. Vanuit de huisnijverheid ontwikkelde zich een industrie die machines nodig had. Eerst op stoom, later op elektriciteit. De museumafdeling laat in het kort zien hoe deze ontwikkeling plaatsvond.

 

 

Topstuk

Het mooiste stuk van de afdeling is de ‘kalander’ of velourspers uit het begin van de twintigste eeuw. Het object stond ooit opgesteld in de Hengelosche Trijpweverij waar, onder leiding van de latere beroemde acteur Eduard Verkade, het Velours d’Utrecht werd vervaardigd. Deze stof met zijn prachtige patronen werd tijdenlang overal toegepast: het Vredespaleis in Den Haag en Paleis Soestdijk werden ermee ‘behangen’, 1e klas treincoupés ermee bekleed, evenals talloze meubels.

 

 

Weven en spinnen

In de textielafdeling staan twee handweefgetouwen van 200 jaar oud en natuurlijk ook een mechanische weefmachine. Eveneens besteedt de afdeling aandacht aan de Koninklijke Nederlandsche Katoenspinnerij.