Museumhistorie

 

Het museum heeft een aardige ‘carrière’ achter de rug. In 1983 is de Stichting HEIM, Hengelo’s Educatief en Industrieel Museum, opgericht vanuit de werkgroep Industriële Archeologie van Oald Hengel, nu het Historisch Museum Hengelo.

 

 

Ondersteuning

Hollandse Signaal (nu Thales) en Holec (nu Eaton) waren het museum goed gezind door het te voorzien van financiën en behuizing in het voormalige Twentsch Centraal Station aan de Bornsestraat in Hengelo. Hierin speelden Ir. Max Staal en Mr. Lodewijk Storm van 's Gravesande een belangrijke rol. Dankzij een flinke donatie van Energiebedrijf IJsselmij kon het pand worden opgeknapt. In de jaren daarna steunden de Gemeente Hengelo, Stork en Akzo Nobel het museum ook financieel.

 

 

Wilhelminaschool

In 2005 verhuisde het museum naar de Wilhelminaschool aan de Industriestraat. Dit is het huidige pand, waarin veel meer ruimte beschikbaar is voor de collectie, educatieve activiteiten en evenementen.  

 

 

Rijksmonument

Het gebouw is een rijksmonument en diende in het verleden als ‘industrieschool’ voor de toekomstige werknemers van de Stork-fabrieken en de gieterij van Dikkers. Na de Tweede Wereldoorlog was er een HBS gevestigd.

 

C.T. Stork liet het in 1917 bouwen. Het ontwerp voor de school in neo-renaissance-stijl is van de hand van de architect Karel Muller.